ћирlat eng

 

Kraljevina Belgija u istorijskoj štampi Srbije

 

Odnosi Srbije i Belgije su u gotovo uvek bili srdačni i prijateljski. Dve zemlje slične veličine, na različitim krajevima Evrope, od sredine 19. veka povezuju mnoge relacije koje se često na najbolji način mogu uočiti baš kroz pregled istorijske štampe. Novine kao specifičan puls društva prikazuju sve njegove aspekte. Od sporta i kulture do politike i privrede, svi segmenti života mogu se sagledati kroz formu novinskog članka. Stoga portal ''Kraljevina Belgija u istorijskoj štampi Srbije'' predstavlja odlično mesto za početak proučavanja veza Belgije i Srbije, kao i za produbljivanje poznavanja različitih aspekata odnosa ove dve zemlje.

 

Univerzitetska biblioteka ''Svetozar Marković'' u saradnji sa Udruženjem Adligat, 15. aprila 2021. povodom rođendana Filipa od Belgije, monarha Belgije, daruje portal ''Kraljevina Belgija u istorijskoj štampi Srbije'' građanima Srbije, Belgije i sveta, istraživačima koji se interesuju za istoriju ova dva naroda i njihove odnose, kao i svima onima koji veruju da istoriju učimo kako ne bismo bili zarobljenici vremena i mesta u kome smo rođeni. Pregledajući više od 400 članaka iz srpske istorijske štampe koji se odnose na belgijski sport, spoljnu i unutrašnju politiku, vojsku, policiju, školstvo, privredu, poljoprivredu i druge oblasti čitaoci mogu da saznaju mnogo o Belgiji druge polovine 19. i prve polovine 20. veka, ali indirektno i o Srbiji, čije su novine prenosile vesti iz ove, tada daleke zamlje.

 

Portal ''Kraljevina Belgija u istorijskoj štampi Srbije'' nastao je izborom iz materijala najveće digitalne pretražive biblioteke regiona Zapadnog Balkana pretraživa.srb koja broji više od 600.000 strana materijala pretežno novinskih izdanja iz kolekcija insitucija kulture Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

 

CreativeCommons Autorstvo-Deliti pod istim uslovima 4.0.